Tuesday, October 6, 2009

Šiiidid ja sunniidid

Religioonist peab ka midagi kirjutama, ikkagi Islamivabariik. Ühtegi päris usklikku ma siin küll veel kohanud ei ole. Pean silmas sellist, kes töö ajal mošees palvetamas käiks nagu araablased. Mošeid on üldse väga vähe ja suured kolakad. Siukest asja ei ole, et iga nurga peal väike karp nagu Kuningriigis ja Emiraatides. Mõned naised käivad küll telk ümber tänaval a nad on võibolla lihtsalt häbelikud või vaesest perest ja ninatöö tegemata.

Islam on nagu Keskerakond aga hullem. Iraanis valitseb täielik usuvabadus. Misiganes sekti kummardajad (v.a. muidugi Bahá'í, kes on päris ketserid) on teretulnud üle tulema šiiamoslemite vennalikku perre. Islamiusust lahti ütlemise karistuseks on surm. 89% iraanlastest on ametlikult šiiad. Nii on lihtsam asju ajada. Umbes nagu meil vene ajal pidi kommude parteisse astuma, et autoostuluba saada.

Olgu siis siin ka lühidalt ära toodud, mille poolest šiiamoslemid sunnitoslemitest paremad on. Peaaegu kõik tuttavad on mult seda küsinud ja ei viitsi igaühele eraldi seletada.

Muhameedlaste lõhenemine toimus kohe peale vana Muhamedi koolemist. Oli vaja uus kunn valida ja mindigi kohe nugade peale sellega. Ühed arvasid, et uus kunn peab olema Abu Bakr - Muhamedi äi. Nendest said sunnid. Teised tahtsid, et kunn oleks Ali - Muhamedi teine onupoeg, kelle ta 6 aastase poisina enda juurde elama võttis, temaga rasketel aegadel ühes voodis magas ja lõpuks oma lemmiktütre Fatima talle naiseks andis. Nemad on siis šiiad nüüd.

Ma ei saa küll aru, mida siin vaielda oli. Selge ju, et väimees-onupoeg on õigem järglane, kui mingi äi. Millegipärast on 90% moslemitest tänapäeval ikkagi sunnid. Ja nad ei pea šiiasid üldse moslemiteks. Korralikust sunni perest tüdruk ei tohi šiiapoisiga abiellumisest mõeldagi.

Lisaks erinevate isikute kultusele ja numeroloogilisele mudrule on ka mõned põhimõttelised erinevused.
  • Šiiad usuvad, et inimesel on olemas vaba tahe. Et ta vastutab ise kõige kurja eest, mida ta teeb. Et kõik ei sünni päris allahi tahtel. Nad ei usu ettemääratud saatust ja siukest jama.
  • Sunnid elavad oma 10. sajandi seaduste (šariaa) järgi ja neid ei tohi muuta. Šiiade jaoks on šariaa ja koraan uutele tõlgendustele avatud ja areneb koos ühiskonnaga.
Šiiadel on veel igast vahvaid asju, näiteks mutah - ajutine abielu. See võib kesta ühe öö või ka elu lõpuni, nii kuidas asjaosalised parajasti heaks arvavad. Sellist suhet ei loeta pärisabielu rikkumiseks ja kui peaks lapsi tulema, lähevad nad täiesti seaduslikult mehe nimele kirja.

1 comment: