Tuesday, October 13, 2009

Sa oled mu süda, sa oled mu hing ..

Pea 3 nädalat saab juba molutatud siin. Silm hakkab harjuma ja kõik tundub nii tavaline, et polegi nagu millestki kirjutada. Dies novus, merda idem nagu mul üks sõber ütleb. Aga enesekiitus on enda teha ja üritan ikka kaks postitust nädalas välja punnitada.

Peale revolutsiooni keelati algul muusika üldse ära. Nüüdseks on lubatud teha traditsioonilist pärsia muusikat. Muusika ei tohi olla lõbus ega tantsuline. Niiet poest saab osta ainult surmigavat sitarikiunutamist mõtliku trummipõrina saatel või siis kohalike hurmurite ballaade õnnetust armastusest, mis on veel hullem. Siukse astmaatilise vokaaliga nagu Koit Toome vahepeal tegi. Plaadid on väga odavad (35-40 krooni) ja valik suur.

Kerge muusika põrandaalustes klubides tantsimiseks ja autoga ummikus istudes kuulamiseks tuleb salakaubana välismaalt. Peamiselt Amühhis elavate Iraani põgenike toodang. Tänava peal "varrukad" pakuvad plaate nagu Kadaka turul vanasti. Mõni julgem on väikse valiku pärsia vaiba peale laiali ka laotanud. Politsei on liikluse reguleerimisega väga hõivatud ja eriti mölisema ei tule.

Kolme tänavamuusikut olen näinud. Üht vanameest mingi puupuhkpilliga, teist vanameest sitariga ja üks õliste lokkidega noormees taob igal õhtul Vanaka maidaani ääres mingit pisikse kandle moodi asja pulkadega.

Siukseid vendi, kes autoga ringi kruiisivad ja aknast tümakat lasevad, et naistele muljet avaldada on ka ikka näha ja kuulda. Suur linn, igasuguseid frukte tuleb ette. Täna hommikul lasti Modern Talkingut. See vist tuli plaadi pealt isegi. Uuem auto oli ja üsna selgelt kõlas. Taksojuhtidel on enamasti mõni 90ndate alguses raadiost lindistatud kassett autos. Roxette ja mis nad olid. Paykani ving sinna otsa ja meeleolu on täpselt nagu Freddy kuulsas sügiselaulus.

mängib mingi muusika
süda läheb pahaks
plikad suitsetavad
oksendada tahaks

1 comment:

  1. Yazdi muusikapoest, kuhu meid üks kohalik viis, saime keelatud (ja päris head) muusikat osta leti alt. Süsteem on selline, et tuleb a)minna koos vahemehega b)osata küsida c)usaldusväärsed välja näha.
    Meie vahemees kurtis, et naislauljad keelati pärast islamirevolutsiooni ära ja seepärast peavad nad Türgis salaja plaate tegema, salaja Iraani tooma ja siis salaja müüma.

    ReplyDelete