Wednesday, September 30, 2009

Miljonimäng

Täna käisime Itaalia restoranis pitsat söömas. Korralikult küpsetasid seal, ilus pruun ja krõbe tuli. Poole liitri frizzante veiniga oleks päris hea olnud. Limonaad joodud ja valitsus kirutud, küsisime arve. 220000 reaali. Ma lugesin ilusti 110000 taldrekule. Pouyan pani miljoni ja veel puru peale ja hakkas minema minema. No mingi jama, eila panime ~1% tippi, täna 400%? Pidasin Pouyani kinni ja näitasin talle miljonit arusaamatu näoga. Võttis ikka mitu sekundit aega, enne kui ta aru sai, milles asi. Ta polnd nii suurt raha enne näind ja arvas, et see on mingi tühine 100000-line. Ei olnd seda miljonit panka ära viind, mis ma talle esmaspäeval andsin ja käiski 2 päeva ringi miljon taskus. Miljoniga saab muidu 2 nädalat korralikus restoranis lõunal käia. No siis läksime joonelt kohe panka ja vahetasime 20000-listeks selle (50 tk).

Rahasüsteem on siin üldse väga imelik. Ametlik rahaühik on reaal (1 kroon = ~930 reaali). Aga hinnad on mõnes kohas reaalides ja mõnes tomanites. 1 toman = 10 reaali. Seal Itaalia restoranis näiteks olid menüüs hinnad tomanites (تومان) aga arve toodi reaalides (ریال). Üldiselt on nii, et kui mingi paberi peale trükitud arve saab, siis see on reaalides ja kui mõnes urkapoes kaupmees nisama mühatab mingi summa, siis see on tomanites. Ja kui öeldakse lihtsalt "kolm", siis see tähandab muidugi 3000 tomanit ehk 30000 reaali. See rahatäht pildil, mille peale on 50 kirjutatud, on poolemilline.



Kui jutt juba raha peale läks, siis üldisest hinnatasemest kah.
Kinnisvara on jube kallis. Ruutmeeter ~40000 krooni. Mida kõrgemal, seda kallim. Kõrgemal siis nii maja geograafilise asukoha (Teheran asub mäe küljel) kui ka korruse mõttes. Sellepärast, et ülevalpool on õhk puhtam ja parem olla.
Autod on jube kallid. Umbes 2x kallimad kui Euroopas. Igasuguste maksude tõttu. Nende maksudega on täiesti mööda pandud - sõidetakse vanade tossavate pannidega ja õhu läbipaistvus on kilomeetri jagu ehk.
Söök on odav. Takso on odav. Buss ja metroo on sümboolse hinnaga a hullult peab trügima, et sinna sisse saada.
Bensiinil liitri hinda ei ole. 10 liitrit on umbes 12 krooni aga mingi limiit on, et kui palju kuus võib tarbida auto kohta. Kui üle limiidi läheb, siis on natuke kallim. Valituses arutatakse praegu, et kas mingi kogus kuus võiks üldse tasuta olla.

No comments:

Post a Comment