Monday, September 28, 2009

Mees, sa tuled krediitkaardiga Iraani?

Eila tegin nimekirja teemadest, millest võiks siin kirjutada aga ei tea, kas selleni üldse kunagi jõuan, sest ainuüksi tänase päeva jooksul toimunud jaburuste ülestähendamine võtaks kaks päeva aega. Panen praegu kirja sündmused ennelõunal 10 ja 13 vahel.

Täna oli küll piinlik. Teised poisid, kes meil siin käinud on, rääkisid, et Iraanis muidu krediitkaardiga maksta ei saa aga rahvusvahelistes hotellides ikka saab. Võtsin siis mõnisada eurot kolme nädala elamisraha ilusti kaasa ja tohutu krediidiga visa business kaardi. Simorgh hotellis vaadati mind nagu tola, et mis krediitkaart? Iraanis pole mingeid krediitkaarte, lase aga füür välja! Lubasin hankida kompanii kaudu ja lasti ikka sisse.
A tühja kompanii mulle füüri annab. Tõsteti mind teise hotelli, mis on nende omanduses ja saab kuidagi teistmoodi asju ajada. Kolm päeva olin ikka Simorghis juba ära olnud ja vaja maksta. Arve oli 4104000 reaali.
Eks krediitkaardiga ole nagu alkoholigagi, et kui ühes riigis midagi üldse ei ole, siis tegelikult ikka natukene on. Mõeldi välja järgmine skeem:

  1. Hotellis "Abtin" saab krediitkaardiga maksta, neil on seal oma meetod välja töötatud. Tuleb sõita sinna ja võtta sularaha välja.
  2. Sõita Simorghi, võtta oma kola ja arve ära maksta.
  3. Sõita hotelli "Eram", kus ma nüüd elama hakkan ja kola sisse kanda.
  4. Sõita kontorisse tagasi.

Kokku edasi-tagasi sõitmist umbes 2 tunni jagu optimistlikult hinnates. Aga nüüd tuleb piinlik moment. Punkt 1 juures, kui olime peaaegu Abtini juures, meenus, et krediitkaart on Simorghis kapis luku taga. No väga piinlik. Aga nutikad poisid, kohe mõtlesime välja veel parema skeemi.

  1. Sõitsime Simorghi ja klappisime füüri Pouyaniga kokku. Mõlemad oleme ju multimiljonärid siin. Ma panin kolmemillise paki 50000-lisi letti (60 tk, päris uhke klots) ja Pouyan maksis ülejäänd oma kohaliku deebetkaardiga.
  2. Sõitsime Abtinni raha välja võtma, et ma saaks edaspidi ka süüa ja Pouyanile võlguolevad pisut üle miljoni reaali ära maksta. Abtinni skeem on järgmine. Kuna Iraanis mingit krediitkaardiga maksmist ei tohi olla, käib arveldamine läbi Dubai, Ühendemiraatide dirheemides. Panen oma kaardi letti, tüüp helistab Dubaisse, loeb kaardi numbri ette. Dubais vaadatakse, kas krediiti on ja broneeritakse. Siis tõmmatakse kaardist kelguga üle (mäletate, jah?), allkiri, passist tehakse koopia ja ongi füür käes. Teenustasu 5%. Üsna kiirelt käib. Millal ja milliseid teid pidi see raha lõpuks Abtinni tagasi jõuab, ei oska kahjuks öelda. Eks ta ikka salakaubavedamise moodi on.
  3. Viisime kola Erammi, see oli õnneks väga lähedal, sai jala minna.
  4. Sõitsime kontorisse tagasi. Jälle 3 tundi surmale lähemal.
  5. Pouyan peab millalgi oma raha panka tagasi viima, sest kuidas ta käib ringi, miljon taskus.

No comments:

Post a Comment