Thursday, October 8, 2009

Koera higi

Täna olime juba neljakesi lõunal. Gäng läheb järjest suuremaks. Mihály on ungarlane, elab Kecskemétis, mis on Tartu suurune linn ja arvab, et Budapestis elavad lollid. Peale selle on tal õllekõht ja kiilaspea, niiet imestan kuidas iraanlased meil üldse vahet teevad.
Jututeemad lisaks valitsuse kirumisele olid mõistagi pálinka, et ungari vein on parem kui prantsuse oma, et algupärase pärsia veini (Shiraz) odavad koopiad, mida Austraalias ja Argentiinas tehakse on halvad, et tequila on mürk, no ja see kui Pouyan ja Mesham omavahel arutasid missugune üks hea viski võiks välja näha ja maitsta oli juba päris naljakas kuulata ja mokk maas pidada.

Koera higi - pärsia keeles عرق سگی - aragh-e sagi. Selle valmistamise aparaat olla pea igas Iraani keldris. Mesham rääkis, et nad igal õhtul koos isaga mässavad keldris rosinaid kääritada või destilleerivad midagi. Iraani aragh erineb teistest viinamarjapuskaritest selle poolest, et aniisi ei lisata ja aetakse 2x läbi. Tuleb ilus läbipaistev ja eriti kange jook nagu seto handsa.

Õlut siin kodus ei tehta. Veini ja puskarit aint. Pouyan rääkis midagi, et nad teevad datlitest ka veini. Põhjamaised teraviljast ja kartulist alkoholi valmistamise tehnoloogiad on siin tundmatud. Kõik tuleb nii lihtsalt kätte. Rosinatele ei pea ju pärmi ega suhkrut panema, et käärima läheks.

No comments:

Post a Comment